Open Innovation

Datumi seminara: otvorene prijave

Mjesto održavanje: Andrije Žaje 61, 6 kat, dvorana Bundek
 
Vrijeme održavanja: 10:00 - 15:00 h
 
Predavači: dr. sc. Miroslav Mađarić i Boris Blumenschein

I dalje nepoznanica

U javnosti se puno govori o upravljanju inovacijama i znanjem kao osnovnoj poluzi razvoja kompanija. Dosta se govori i o konceptu otvorenih inovacija (Open Innovation). No i dalje postoji nerazumijevanje ovog koncepta, a posebno načina na koji se on koristi u različitim tipovima tvrtki i organizacija.
 
Odakle potiče cijela priča?
Kada je kalifornijski profesor Henry Chesbrough prvi koristio pojam otvorenih inovacija, u svojoj istoimenoj knjizi s podnaslovom The new imperative for creating and profiting from technology, naglasak je stavio na kolanje ideja i inovacija u oba smjera, u organizaciju i iz nje. Na taj se način značajno povećava ukupni inovacijski kapacitet, posebno stoga što različite skupine izvan kompanije imaju sasvim drugačiji pogled na pojedine izazove od nas samih. Učiti od svojih kupaca, dobavljača, pa i od konkurencije, postaje imperativ suvremenog poslovanja.
 
Kako razviti sustav otvorenih inovacija?
No to je svakako lakše reći nego realizirati, pa je stoga zanimljivo promatrati kako su to napravili neki od najuspješnijih „igrača“ u svijetu ali i kod nas. Na seminaru ćemo pokazati metodologiju razvoja sustava otvorenih inovacija, kao i korištenje različitih metoda poticanja inovativnosti u svojoj okolini.
Ovaj koncept ide toliko široko da u konačnici postaju tzv. društvene inovacije (Social Innovation), neizostavni dio društveno odgovornog ponašanja.
 
Rijetko se povezuje koncept otvorenih inovacija i digitalna transformacija poduzeća. Stoga će intencija ovog seminara pojasniti otvorene inovacije i pokazati da su one jedna od osnovnih poluga u izgradnji digitalnog poduzeća.
 
Cilj
Postići potpuno razumijevanje koncepta otvorenih inovacija (Open Innovation).
Pozicionirati Open Innovation kao okosnicu razvoja digitalnog poduzeća.
Pokazati kako se upravlja sustavom otvorenih inovacija.
Uspostaviti trajniju zajednicu (Community) osoba zaduženih za razvoj otvorenih inovacija i upravljanje inovacijama u svojim tvrtkama. Razviti dodatne sadržaje za rad Open Innovation timova.
Potaknuti sudionike na sudjelovanje u sustavu društvenih inovacija (Social Innovation).
 
Kome je seminar namijenjen
Seminar je namijenjen C-nivou i Knowledge & Innovation Officer-ima.
Nastavno, u programu mogu sudjelovati i osobe zadužene za otvorene inovacije u ciljnim tvrtkama.
Uključit će se i osobe zadužene za razvoj digitalnog poduzeća.
 
Sadržaj programa
 
1.            Uvod u Otvorene inovacije (Open Innovation)
2.            Osnovna terminologija i pozicioniranje u odnosu na: KMS, Digitalnu transformaciju, razvoj agilnosti, Smart Enterprise
3.            (Su)dionici upravljanja Otvorenim inovacijama, 5-Helix model
4.            Kako razviti inovacijsku kulturu u organizaciji i u njenoj okolini?
5.            Alati i platforme za razvoj Open Innovation-a
6.            Koncept otvorenih inovacija u javnom sektoru (Open Innovation i Social Innovation)
7.            Očekivane vrijednosti razvoja Open Innovation
8.            Mjerenje uspješnosti Sustava za upravljanje otvorenim inovacijama
9.            Po čemu se razlikuje razvoj inovacija u područjima:
  • Proizvoda i usluga
  • Poslovnih procesa
  • Poslovnih modela
10.        Uspješni primjeri iz prakse (domaće i strane)

Prijavite se na seminar Online prijavnicom ili na mail ilba@ilba.eu 

Cijena: 1450,00 kn + PDV  
Popust za drugog i svakog idućeg polaznika iz iste organizacije - 10%dr. sc. Miroslav Mađarić, dipl.inž.el.
Rođen 1951, završio Elektrotehnički fakultet, smjer računarstvo, doktorirao na sveučilišnom studiju informatike. Vodio ICT servise ponajvećih tvrtki u Hrvatskoj: INA i KBC Zagreb, te radio 12 godina u najvećoj bolničkoj organizaciji u Europi – Krankenanstaltenges.mbH u Grazu, Austrija.
Osim informatičkog usmjerenja, snažno je operativno, stručno i akademski uključen u područje inovacije – njezinu kulturu, organizaciju, razvoj i upravljanje. To je područje u svijetu prepoznato kao glavni pokretač napretka društva i ekonomije, o čemu dr.sc. Mađarić savjetuje tvrtke i javni sektor kako inovacijski potencijal staviti u službu razvoja društva i ekonomije u Hrvatskoj. 
Boris Blumenschein
Preko 25 godina u ICT industriji, od projektiranja i razvoja složenih aplikacijskih sustava za različite platforme, do konzaltinga, upravljanja poslovnim procesima i strateškog planiranja. U području cjeloživotnog obrazovanja posebnu pažnju posvećuje razvoju on-line edukacijskih sadržaja, društvenim mrežama i Community Managementu, kako za top menadžment, tako i za operativce. Predavač je na brojnim stručnim konferencijama i autor 30-tak stručnih radova.